Joga, kreativnost i Joga maraton


Složićete se, iza svake uspešne prakse stoji dobra priča, orginalna ideja, sveži koncept. Jedna takva je naš Joga maraton. Tako se nije začuditi da se nakon teme prvog Joga maratona, snaga kroz raznolikost, preko hrabrosti što je bila tema drugog Joga maratona, na trećem bavimo time kako se vežbanjem joge razvija kreativnost.

Mi kažemo da kapacitet da živite kreativno možete razvijati vežbanjem, eksperimentisanjem i izlaganjem različitim iskustvima u jogi. Ali šta to tačno znači, i koji su načini i putevi kojima ovaj cilj postižemo, pročitajte u nastavku članka.

Prvo, da razjasnimo na šta tačno mislimo kada govorimo o kreativnosti. Kreativnost je vaša otvorenost za nove perspektive, fleksibilnost prilagođavanja i razmišljanje van poznatog okvira. Orginalne ideje i rešenja su odlike pune snage vaše kreativnosti. A otvorenost prema iskustvima omogućava vam da crpite inspiraciju sa mnogih mesta.

Vaša intuicija je često ključna u inspiraciji. A u savršenoj kombinaciji sa racionalnim razmišljanjem čini vas kreativnim čovekom. Tada vi prepoznajete iznenađujuća rešenja, povezujete informacije, stvarate inovativne koncepte. Srećni ste i uspešni.

Dakle, kreativnost je izraz uspešne kombinacije dveju snaga intuicije i kognicije. Drugim rečima, kreativnost se ispoljava kroz susret osećaja i promišljanja.U joginskoj terminologiji govorimo o čistoj energiji i visokom nivou svesti. A da li znate da postoji kreativna svest? Ona je produkt jake Agija čakre. Mesta gde se sjedinjuju tri glavna energetska nadija. Blokade u Agiji vam umanjuju moć rasuđivanja, fiksiraju u zabludama i vode u promašivanje meta, kroz pogrešna odlučivanja. Jednom rečju, prave od vas nekreativne pojedince.

Sa fizičkim i mentalnim opuštanjem u jogi, otklanjaju se posledice stresa, smanjuje napetost. Jasnije mislite i uspešnije se povezujute sa svojim unutarnjim glasom, sa sopstvenom intuicijom.

Povećanjem svesnosti o telu otklanjate blokade i otpore, što oslobađa vaše kreativne procese da se slobodnije kreću unutar vas. Suočavanje sa fizičkim i mentalnim izazovima proizvodi iste efekte.

Nadalje, povećavanjem koncentracije i fokusa stimulišete um ka raznovrsnijem razmišljanju. poboljšanje ukupnog raspoloženja ističe vašu životnu volju koja je glavni izraz kreativnosti.

Naposletku, otvorenost prema biću podstiče vašu svestranost, sposobnost suočavanja sa nepoznatim i spremnost na rizik.

Na kraju, ali ne i najmanje važno kreativnost je i način na koji trebate da vežbate jogu. Kreativna raznolikost je značajna da biste se vežbajući zabavljali i istrajali. A onda i dočekali vrhunsku dobit, kreativnu svest.

Uspeh se gradi, kao i život, dan po dan, (Joga) maraton po maraton.


Kokreator Joga maratona

Dragana Glumac – Rekreativna joga Beograd




 Ukoliko želite da se informišete o 3. Joga maratonu, klik na link - 3. Joga maraton

 

Comments