Šta Iyengar jogu razlikuje od ostalih stilova?


                        

1. Preciznost
Dubok i detaljan rad na ispravnom poravnanju skeletnog i muskulatornog sistema omogućava da se telo razvija harmonično i izbalansirano. Od fizičkog i fiziološkog, postepene promene počinju da se dešavaju na finijim i dubljim nivoima; balansira se i uravnotežuje sistem energetskih kanala i centara koji imaju uticaj na psiho-emocionalno stanje, razum i um.
2. Pomagala
Kako su sva tela različita, Iyengar joga nudi raznovrsna pomagala koja dovode telo u pravilne pozicije. Zahvaljujući njima telo dobija oslonac koji mu je neophodan za pravilan razvoj i stabilnost asane. Bezgranične mogućnosti kombinovanja pomagala nam dozvoljavaju da ispoštujemo osobenosti građe i stepen pripremljenosti tela, kao i da pravilno rasporedimo nivo opterećenja.
3. Tajming
Položaji ne mogu biti izvedeni brzo ili bez svesti. Potrebno je vreme da bi se pronašla stabilnost, ojačala dubina poze i da bi se iz nje izvukla korist. Zadržavanje u asani pojačava njeno delovanje ne samo na mišiće, tkiva i ligamente, već i na unutrašnje organe, sisteme, čak i na ćelije, emocionalno stanje i um.

4. Sekvenca
Redosled po kom se izvode asane i pranayame ne može biti proizvoljan. U zavisnosti šta nam je cilj ili koji efekat želimo da postignemo, asane se kombinuju redosledom koji će dati najveću efikasnost. Kombinovanjem položaja bukvalno menjamo hemiju u telu, pa zato pogrešan redosled može da donese više štete nego koristi. Moramo znati šta radimo i zašto nešto radimo.

.
Redovni časovi joge po Iyengar sistemu održavaju se u sali našeg udruženja, u Kolubarskoj 19, na Dušanovcu (Beograd).

Comments