Joga i detoks

          Da li vežbanjem joge možemo eliminisati toksine iz organizma?




Ovo je pitanje na koje se ne moze odgovoriti sa DA i NE.

NE - ukoliko je joga jedina stvar na koju se oslanjate u procesu čišćenja. U ovom slučaju joga nije dovoljna!

DA – ukoliko se pored redovnog praktikovanja joge pozabavite i ishranom i navikama. U tom slučaju joga će znatno ubrzati i poboljšati sve procese eliminacije, ne samo telesnog, već i mentalnog otpada.

Zdravo telo već poseduje dobar mehanizam čišćenja i održavanja, ali ako ga opteretimo nezdravom ishranom, šećerima, masnoćama, alkoholom, kafom i cigaretama, znatno ćemo otežati njegovo funkcionisanje. Dodajte tu i neaktivnost i nedostatak sna, i posledice neće biti nimalo prijatne.

Već je opšte poznata činjenica da redovnim vežbanjem joge poboljšavamo efikasnost svih telesnih funkcija. Joga nam pruža i mogućnost da se ciljano posvetimo svakom svom problemu, bio on fizički ili mentalni.

Kada se radi o detoksu, mnogi učitelji joge će vam preporučiti torzije (ili uvrtanja). Iyengar je vrlo slikovito objašnjavao njihovo delovanje koje je nazvao "squeeze-and-soak" efekat. Prilikom uvrtanja u unutrašnjim organima se stvara kompresija koja istiskuje ustajalu krv i otpad, a zatim opuštanjem sveža krv bogata kiseonikom napaja ponovo organe - slično kao što prljav sunđer može uzeti novu, svežu vodu, nakon što je isceđen od stare, prljave.

Torzije su svakako odlične, ali tu su i brojne asane čijim izvođenjem vršimo nežnu masažu unutrašnjih organa i stimulišemo njihovo funkcionisanje. Uz vežbe disanja i meditaciju upotpunićemo ceo proces!


Za kraj ću citirati jednog od mojih učitelja: "Zdravlje ti nije tek tako dato, ono mora da se zasluži!"


Comments