Žuta - boja sunca i dobrog raspoloženja


''Žuta boja u svojoj najvećoj čistoti uvek sa sobom nosi prirodu svetlog i poseduje vedro, šareno, blago nadražujuće svojstvo''   - Gete
 Žuta je najsvetlija među bojama. Spektar njenih tonova seže od dosta hladne limun-žute koja vuče na zeleno, do tople narandžasto-žute. Mada spada u tople boje, ona može biti i hladna, topla ili jarka. Ova polarnost izražava se i u simbolici, ona je boja izopštenih, jednaka kao i boja Boga, pri čemu za božiji ton žute važi čista žuta. Žuta boja života je bliža crvenoj, dok je boja smrti bliža zelenoj. Domet žute boje je jako mali, ona brzo izgubi svoj karakter prilikom mešanja sa drugim bojama.

Žuta se sviđa ljudima koji traže novo i koji se interesuju za medije i kulturu. Kao boja koja najviše zrači, žuta znači ''oprez!''. Ona upozorava. Upadljivo veliki broj otrovnih biljaka je žute boje.
Kada je reč o žutoj najčešče je prva asocijacija Sunce i svetlost. Svetlost, bilo da je jarka ili blaga , uvek izgleda žućkasto ili zlatasto. Žuto kao nepomešana boja ima jasan sjaj, taj sjaj je ono što čini život, ono što je bez sjaja opaža se kao mrtvo.
Žuta boja želi da se širi, da se izlije. Ako se na nekoj slici čista žuta nađe nasuprot nekoj drugoj boji, ona je potiskuje i lišava tu boju njene moći zračenja. Žuta pored sebe ne dopušta ništa što zrači, pa to žutu čini bojom komunikacije- tamo gde je žuto, teku informacije. Zato je omiljena u reklamama. Žuto znači ''pažnja'', zato su sva upozorenja i saobraćajni znaci u ovoj boji, takodje i oprema za spasavanje jer je to boja spektra koja može da se opazi sa najveće daljine. 
Izlivanje žute joj daje osobinu i da sve povećava. Sjaj čini da stvari izgledaju veće, pa su se zato kineski carevi tradicionalno oblačili u žuto. Iz istog razloga puniji ljudi ne bi trebali da koriste ovu boju u svojoj odeći. Mnoga istrazivanja pokazuju da žuta, odnosno tzv. plava kosa čini da osoba deluje simpatičnije, čak erotično i poželjno.

U mnogim kulturama žuta je boja Boga i svetlosti duha. To je boja intelekta i večite komunikacije. Svuda gde želite da razmišljate, žuto unosi neophodnu jasnoću.
Kod simbolike je uvek važan ton neke boje. Žuto nije samo veselo, lako i razigrano, njene (uglavnom mat) nijanse simbolizuju izdaju, zavist i prevaru. Tamnožuta može da upućuje na otrov, ljubomoru i pohlepu.

Žuto je varljivo! Ovu osobinu žuta deli sa svim ostalim bojama koje imaju mali koloristički domet, sa kojom god bojom da se umeša to joj bitno menja karakter. Tako dolazimo i do neprijatnog žutila koje asocira na starost, truljenje i propadanje, to je boja požutelih tapeta, zavesa, osušene trave i uvelog lišća i cveća.
     
  PSIHOLOŠKO DELOVANJE ŽUTE 

Žuta stvara prijatna osećanja, ali njen naglašeni karakter može početi da deluje tako što nervira. Ona deluje podsticajno, donosi kreativnost i obilje ideja. Stvara optimizam i čini da se dobro osećamo. Dokazano je da žuto jača koncentraciju, podstiče jasnoću, umanjuje strahove. Previše žute boje, međutim, čini nervoznim i može dovesti do preterivanja. Ako je boja zaprljana ili ima zelenkast ton može stvoriti strahove i napetost.
 Ako vam je žuta omiljena boja, psiholog bi možda zaključio da ste dominantna, otvorena, komunikativna i ljubazna osoba. Ljubav prema žutoj ukazuje i na dečju, naivnu dušu, što se može tumačiti i negativno.

Ako vam je Žuta omiljena boja trebalo bi da se upitate sledeće:
-da li komuniciram smisaono?
-da li sam previše dominantan ili previše stidljiv?
-da li bih želeo da budem neko istaknut, ili svoju svetlost skrivam pod koritom?
  
                 LEČENJE
Žuto podstiče, pa je zato pacijentima koji pate od bolova potrebna veća doza lekova ako se nalaze u žutoj prostoriji.
Kao boja pročišćenja, žuto pomaže funkciju izbacivanja štetnih materija, oslobađa otrova, zato prilikom odvikavanja od pušenja ili sprovođenja posta pomaže nošenje žutog donjeg veša, žute spavaćice ili spavanje u žutoj posteljini. To je takodje korisno ukoliko patite od niskog krvnog pritiska, problema sa probavom ili bilo kog zastoja energije. Tada treba jesti i dovoljno žutih namirnica.  
Žuta podstiče krvni pritisak, jednako kao i duh, hrana je za nerve pa dobro deluje kod depresivnih raspoloženja. Limun-žuta jača imunološki sistem i podstiče rad timusa(grudne žlezde), stvara osećaj sreće.
Žuto treba izbegavati ako ste previše senzibilni ili uzbuđeni, a nervoznim ljudima može pojačati nervozu, pa u tom slučaju dozu žutog treba smanjiti ili je zameniti svetlozelenom bojom mladog lišća.


Comments