Sreća je Bela


Utisak bele boje nastaje tako što se reflektuje svetlost svih boja. U fizičkom smislu, belo nije pojedinačna boja, već zbir svih svetlosnih boja. Bela (sunčeva) svetlost u sebi sadrži talasne dužine svih boja.

Bela ima najmanji domet od svih boja, najbrže izgubi svoj karakter prilikom mešanja sa drugim bojama. Ona je hladna, a komplementarna boja joj je crna.

Bela kao boja svetlosti, ima osobinu da se širi i da zaslepljuje. Sreća je bela. Ona je čista, jasna ispravna i dobra. Bela je zračenje Boga, svetaca i anđela. Kako je ona suviše čista i nadljudska, ona mora da se zaprlja, ljudskosi radi, mora da se upusti sa tamom. To je boja koja najviše privlači prljavštinu.

Belo simbolizuje nevinost, ne samo kao nedostatak seksualnog iskustva, nevin je onaj ko ne misli ništa zlo, deluje bez proračunosti i zadnjih namera. Belo je majka svih boja, pa je istovremeno i simbol novorođenog deteta.


Belo je praznina i ništavilo, idealna je boja smrti, pogotovo što njen svetlosni karakter dopušta nadu u vaskrsenje. Bela je , kao i crna u mnogim kulturama boja žalosti. Svet mrtvih je još od antike zamišljan kao beo, kakvi su i glasnici ovog sveta- duhovi i sablasti.
Kao boja kimona dalekoistočnih borilačkih sportova kao što su džudo i karate, belo se ukazuje kao vrlo borbeno. Belo ovde treba da podseti na to da pravu borbu treba voditi duhovno i iznutra.

      PSIHOLOGIJA I LEČENJE
Belo daje širinu, podstiče intelekt, deluje nedužno ali i agresivno. Malo je ljudi koji se osećaju dobro u prostoru u kome dominira bela boja.
Ako je previše čisto, belo postaje neprirodno, sintetičko i neprijateljski nastrojeno prema životu. Zaštitničko, isceljujuće i hraniteljsko belo ne zaslepljuje, to je blago, toplo belo koje u sebi ima blagu primesu žutog. Tvrdo, hladno belo ima plavičasti odsjaj, na primer neonsko svetlo.
Osobe vođene idejom pročišćenja i čistote, meditiraju na belu boju, ili belu svetlost.

Comments