Simbol proleća i novog početka - Zelena



Zelena je mlaka boja, svetla žuto-zelena je više topla, dok je tamna plavozelena više hladna boja. Njen domet je jako veliki, ona polako gubi karakter prilikom mešanja sa drugim bojama. Komplementarna boja joj je crvena.

U mnogim svetskim jezicima reč za zelenu boju potiče od reči koja znači ''rasti'' i ''uspevati''. Zato zelena mnogima predstavlja simbol proleća i novog početka. Ona ima mnogo tonova od žuto-zelene do plavo-zelene, što otežava zadatak da se odredi neka tipična zelena koja se sastoji od 50 posto žute i 50 posto plave. Smatra se da je za duže posmatranje najprijatnija nijansa kojom su obojene školske table. Što više zelenih tonova naučimo da razlikujemo, utoliko smo bolje uzemljeni.

Sa zelenom bojom povezujemo šume, livade i prirodu, stoga ona izražava plodnost, život i harmoniju.

Zeleno je i boja nade. Da ovo nije samo narodno verovanje, navodi se primer londonskog mosta Blackfriar sa kojeg su često skakale samoubice; od kada su gradske vlasti odlučile da ga ofarbaju u zeleno, sa njega skoro niko više nije skočio.

Zeleno je sam početak, što podrazumeva i početak ljubavi jer je srčana čakra zelene boje. To je boja zdravog i boja otrovnog, žućkasta prolećnozelena boja je život, plavkasto-zelena je smrt. Zelenu možemo povezati i sa ljubomorom i neiskustvom.

Zeleno je boja rasta i blagostanja, kako duhovnog tako i materijalnog.
  
PSIHOLOŠKO DELOVANJE ZELENE BOJE

Zeleno deluje uravnotežujuće i umirujuće. Stvara harmoniju, stabilizuje, jača osećaj sopstvene vrednosti i oživljava proces mišljenja. Ova boja povoljno deluje kod ljudi koji su podložni jakim kolebanjima raspoloženja.

Ako želite da se napunite energijom, preporučuje se da se okružite zelenom bojom, zato je oporavak u prirodi najdelotvorniji
Zeleno je kao i plavo prikladno za opuštanje, ali dok plavo nije pogodno za ljude sklone depresivnim raspoloženjima, zeleno na njih ima stabilizujuće dejstvo. 
Boja prvog prolećnog zelenila čini da se dobro osećamo i terapeuti je koriste protiv nemira i uzbuđenja. Ona niti previše uzbuđuje, niti previše umiruje, i simbol je lake telesnosti i mladalačke snage. Sa ovom bojom se povezuje i srdačnost.
U zelenim prostorijama je prijatno boraviti, uz to ide i činjenica da od svih boja zelena može najduže da se posmatra a da ne deluje neprijatno.

Onaj ko oseća da ga zelena boja privlači verovatno prebiva u svom središtu i poseduje moć uživljavanja u tuđe probleme. Idealan je arbitar jer nastoji da ostvari harmoniju.

Ako vam je zeleno omiljena boja, ili ako je ne volite, trebalo bi da se upitate sledeće:
-         Da li sam u svom središtu?
-         Da li sam sklon da budem zavistan od harmonije, ili sam pak ''alergičan na harmoniju''?
-         Kakvu ulogu imaju za mene priroda i prirodnost?

LEČENJE

Zelena boja stabilizuje krvni pritisak i u celini uravnotežujuće deluje na telo i na osećanja. Zelena utiče na životnu snagu i smatra se izuzetnom lekovitom bojom. Sve zelene jestive biljke daju telu životnu energiju. Zelene biljke u prostoriji stvaraju živahnu atmosferu i prikladne su za sobe u kojima se čovek oporavlja jer vraćaju potrošenu energiju.
Zeleno je prikladno kao pozadinska boja ako se oči naprežu, zbog toga bi ekran kompjutera trebalo da se smesti naspram prozora kroz koji se vidi zelenilo, ili ispred zelenog zida.
Meditacija na zelenu jača oči, otvara srčanu čakru i harmonizuje osećanja.


Comments