Pažnja, pažnja - Crvena


Crvena spada u tople boje. Spektar crvene boje je veliki, od  tople narandžaste, ružičaste, roze, preko jarko crvenih nijansi do bordo crvene. Domet boje je srednji. Komplementarna boja joj je zelena.

Deca vole crvenu boju, jer ona čoveku prosto skače u susret. 
Ona je upadljiva, izražava dinamiku i važi za boju najjače privlačne snage. Crvena je neraskidivo povezana sa pokretom i uzbuđenjem. 
Da crveno može nešto da pokrene pokazuje se i na primeru pečenja hleba. Ako se pokrije crvenom krpom, testo za hleb brže naraste. Biljke u bašti pod crvenim svetlom rastu četiri puta brže nego što je uobičajeno. 

Crveno, dakle, ne ispunjava samo ljude, već pokretački deluje u čitavom carstvu prirode. Zato možemo razumeti što se u fiziologiji joge ovom bojom simbolizuje najniži energetski centar, iz kog potiče celokupna pokretačka energija. Simbolična boja ega je crvena, i ako čoveku pođe za rukom da ovu egom opsednutu crvenu preobrazi, a time prevaziđe pohlepu i nagone, crveno postaje boja neizmerne radosti.
Nasuprot svom psihološkom dejstvu, crvena je izabrana i za međunarodni signal za zaustavljanje – stop, jer se najbolje uočava u zelenom okruženju prirode i u gradskom sivilu.
Crvena se obraća čoveku koji je u pokretu.

Crveno je boja koja najjače pokreće na dobro i izaziva na zlo: to je boja onih koji vole, kao i boja ratnika, boja čistih i najviših osećanja, kao i divljih i opasnih strasti.

Crvenom sve počinje. Kao omiljena dečja boja ona izražava nepromišljene, impulsivne težnje, sa kojima dečji duh pristupa svetu: ''Hoću to!''. Crveno od početka odgovara strastvenom odnosu prema svetu, neobuzdano je poput ratnika. 
Boja bliskosti i zaljubljenosti. Crveno u muškarcima budi ratnika i zaštitnika, što proizilazi iz potrebe da se bori za ono što voli. Kod žena je crvena boja ljubavne čežnje i seksualnosti. Crveno je tamo gde se muško i žensko susreću, povezuju se kao suprotnosti koje teže jedna drugoj. 

Kao ljubav, crvena boja istovremeno simbolizuje i mržnju, jer mržnja je ljubav na pogrešnom mestu. Pod hrišćanskim uticajem, crveno je postala i boja greha, naročito seksualnog greha.
Crveno je boja sunca na zalasku, čovek takođe u smiraj života, u svojoj postojanoj težnji za ljubavlju nalazi svoje ispunjenje. Kada ga telesna ljubav više ne pritiska, crveno se zaustavlja, posvetljava i postaje ružičasto. Ljubav dobija duhovni prateći ton, pa ne čudi što je ružičasta omiljena boja starijih dama. Ovo ružičasto otvara srce za sva živa bića, ono je simbolična boja saosećanja.

Crveno kao boja vatre greje. Crvena soba se doživljava kao toplija, a onima kojima su noge često hladne preporučuju se crvene čarape. Ona zagreva jače od ma koje druge boje, kao i Sunce koje daje život i zagreva, istovremeno prži, spaljuje i isušuje. Žar ljubavi koji uzvisuje i produhovljava, i plamen strasti koja rastvara i uništava svaki oblik.

Sigurno ne postoji ni jedna druga boja koja se toliko kao crvena povezuje sa agresivnošću. Pre svega zato što struja uzbuđenja prilikom gneva i agresije teče naviše. U jeziku Irokeza, indijanskog plemena u Severnoj Americi, ista je reč za ''crveno'' i ''rat''.  U mitologiji su Bogovi rata crvene boje.
Crveno ima moć da održi napetost između svetla i tame, toplog i hladnog, između telesnog koje zaustavlja dah i jasno produhovljenog. Crveno kao razaranje istovremeno može da simbolizuje i plodnost, ovo dvoje idu zajedno kao smrt i ponovno rođenje.
  
PSIHOLOŠKO DELOVANJE CRVENE 
 Pozitivno: daje snagu, samopouzdanje i energiju, jača fizički kontakt
 Negativno: uzbuđuje i čini nervoznim i agresivnim; često deluje detinjasto, jednostavno, nametljivo
Crveno pojačava priliv adrenalina i čini aktivnim, ali može- lakše nego žuto- da izazove i preterano uzbuđenje koje prelazi u agresivnost. Zbog toga crveni treba da budu samo detalji, odnosno ona mora da bude ublažena bojama koje je okružuju.
Crveno je prikladno za prevazilaženje umora i potištenosti, kod problema sa motivacijom i kod opšte bezvoljnosti.
Onaj ko voli crveno pravi je energetski naboj u ljudskom liku, impulsivan je i često hoće da bude u centru pažnje. 

Ako vam je crveno omiljena boja, ili vam je odbojno, trebalo bi da se upitate sledeće:
-         Kako stojim sa izražavanjem svoje agresivnosti?
-         Da li imam dovoljno energije i da li koristim svoju snagu, ili čeznem za tim?
-         Da li učestvujem u ''punom životu''?
-         Kako se odnosim prema autoritetu- svom i tuđem?
      
          LEČENJE
Kao boja osnovne čakre crvena deluje energizujuće. Pokreće tok blokirane energije, bilo da se radi o nadimanju ili o suzbijenoj agresivnosti. Koristi se kao podrška lečenju bolesti krvi, naročito kod malokrvnosti. Crveno nikada ne sme da se koristi ako je prisutno akutno uzbuđenje ili nervoza.
Glad za crvenom bojom može da se utoli i crvenim namirnicama.
Meditacija na crvenu boju podstiče arterijski krvotok, čime se jača vitalnost i neguje zdravlje. Meditacije na ovu boju ne bi trebalo izvoditi duže od pet minuta.




Comments