Ljubičasta magija


Ljubičastom označavamo sve tonove boja koji nastaju mešanjem crvene i plave. Ljubičasto je opšti pojam koji obuhvata violet, purpurnu, lila i boje jorgovana. Spada u hladne boje, a domet joj je veliki – polako gubi karakter kada se meša sa drugim bojama.


Ljubičasta je tajanstvena. Ona poseduje jedinstveno dvosmislem karakter, između crvene i plave, a neočekivano vuče i na sivu – teško je shvatljiva i nikad jednoznačna. Plava simbolizuje dušu, a aktivna crvena telo. U ljubičastoj plava, kao boja senke, bezosećajnosti i hladnoće, sa crvenom, kao bojom svetlosti, punoće života i neublažene nagonske prirode. Plavo i crveno se često pripisuju muškom i ženskom, tako da ljubičasta odaje ovo jedinstvo.
Ljubičasto važi i za simbol poniznosti i ispaštanja, introspekcije i promišljenosti. 


Ljubičice su u srednjem veku predstavljale vrlinu i skromnost. Ovo značenje ljubičasta ima i kao boja odore crkvenih velikodostojnika. U hrišćanstvu se Hrist nakon inkarnacije pojavljuje u purpurnom ogrtaču, što ga crvenom karakteriše kao čoveka, a plavom kao Božjeg sina. U rimskom carstvu su purpurne ogrtače smeli da nose samo carevi, carice i prestolonaslednici, a visokim državnim službenicima i ministrima je bio dozvoljenjedan purpurni detalj na njihovim togama. Neovlašćeno nošenje purpura je povlačilo smrtnu kaznu. Tako ljubičasta važi i za boju moći.

U ljubičastoj se međusobno susreću pokret i mirovanje, telo i duša, vatra i voda. Stoga je razumljivo da je ovo dvosmislena boja, čiju unutrašnju napetost mogu da izdrže samo malobrojni. Ljubičastu boju neke žene vole tokom trudnoće, jer buduća majka uz pomoć ljubičaste boje ostaje otvorena za pol svog deteta.
Ljubičasta se smatra i bojom polne želje. Ono je požuda, dok boja lavande i jorgovana simbolozuje devičanske, nežne porive.

Krunska čakra i treće oko i sami zrače blistavu ljubičastu svetlosnu boju, ukoliko je reč o osobi koja nastoji da živi nesebično i duhovno. U ljudskoj auri ljubičasta boja ukazuje na proces izlečenja.
Pored crne i crvene, ljubičasta važi za ''najmagičniju'' boju. U njoj se izražava ljubav prema ceremoniji i ritualu, zajedno sa ljubavi prema moći. Kao boja vodolije, ljubičasta je u stanju da produktivno obradi duboke uvide u prarazloge postojanja.
      
PSIHOLOŠKO DELOVANJE LJUBIČASTE BOJE

Delovanje ljubičaste boje zavisi od njenog tona. Kao hladna boja ona stvara distancu.
Tamna plavo-ljubičasta deluje umirujuće i privlačno, nasuprot tome svetla crveno-ljubičasta uzbuđuje i deluje dosta nametljivo. Prijatni tonovi leže na granici prema plavoj, tu ljubičasto deluje uravnotežujuće, a istovremeno se obraća našoj intuiciji i opušta intelekt.
Ljubičasta ( osim tamnog plavo-ljubičastog tona) stimuliše nervni sistem, nije omiljena među ljudima koji su nervozni i pod stresom, odbojna im je i u njenom okruženju se osećaju tuđe i neprijatno. Nasuprot tome, na inertne ljude ona deluje prijatno. 
Ljubičastu vole introvertni ljudi, njima je njena unutrašnja napetost bliska i poznaju to rastrzanje između dvaju polova.

Ako ljubičasta iskače iz ravnoteže i teži crvenoj, to ukazuje na težnju da se bude upadljiv, vladar u svom svetu koji na okruženje deluje produktivno, ali i arogantno i sujetno.
Ako volite plavo-ljubičasti ton, psihologija boja vas smatra plašljivim, ili čak potištenim, pa i depresivnim. Oni koji vole svetlije tonove ljubičaste, smatraju se osobama velike osetljivosti i estetama.
Sklonost ljubičastoj boji je i pokazatelj duhovne svesti. Radi se o osobama koje svojih vizija ne samo da su svesne, već mogu i da ih žive; imaju veliku intuiciju i životnu mudrost.

Onaj ko najviše voli ljubičastu boju često je duhovno usmeren, a vera ili neka ideja važnija mu je od partnera ili porodice. Oblači se strogo, ili u romantičnom hipi stilu.

Ako vam je ljubičasta omiljena boja, ili vam je odbojna, trebalo bi da se upitate sledeće:
-         Koliko ekscentrično živim?
-         Šta za mene znači emancipacija, a šta romantika?
-         U šta verujem?

LEČENJE

Snaga ljubičaste se može iskoristiti pozitivno- za lečenje, a naročito za proširenje svesti, ili negativno- za jačanje sopstvenog ega i lične moći.

Ljubičasta se kao umirujući obojeni impuls preporučuje za podršku kod meditacije i za smirivanje nervnog sistema. Još je italijanski renesansni slikar Leonardo da Vinči (1452-1519) preporučivao meditaciju na ljubičastu svetlost, sa tvrdnjom da je tada efekat deset puta jači i dublji.

Uz pomoć ljubičaste se umiruju motorički i nervni sistem, srčani mišić i rad limfnih žlezda. Istovremeno ona podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca(leukocita), čisti krv, podstiče rad slezine, i povoljno utiče na rad polnih žlezda i hormonalnu ravnotežu. Zbog ovakvih osobina, ljubičasta je najveći antiseptik među bojama, i pogodna je za sve vrste pročišćenja.
Pošto ima i najfiniju vibraciju od svih boja, ljubičasta jako deluje i na psihu. Iz tog razloga prikladna je za lečenje psihosomatskih oboljenja, stanja iscrpljenosti izazvanih stresom i depresijom, na pr. migrene i glavobolje, poremećaj želudačno-crevnog sistema, poremećaj menstruacije.

Svi crveno-ljubičasti tonovi treba da se koriste za lečenje introvertnih ljudi. Ovi tonovi stabilizuju nivo adrenalina, usklađuju rad srca i krvotok i deluju podsticajno.




Comments