Lekcija Majke Prirode - o strahu i prevazilaženju


Ima ljudi koji se u prirodi ne mogu odmah osećati mirno i ugodno. 
 Znam neke koji bi da su smešteni negde u divljini stalno prigovarali i žalili se na insekte, prljavštinu, vremenske uslove, na nedostatak svega onoga što su ostavili u svojoj maloj zoni komfora. 

Izlazak iz te zone nije uvek lak i jednostavan, ali je i te kako potreban.

 Ko se bavi jogom zna da najviše frustriraju teški položaji u kojima se osećamo najneudobnije, ipak znamo da su to položaji koji su nama najpotrebniji. Kada ˝zagazimo˝u Pratyaharu (povlačenje čula), i pokušamo da preusmerimo pažnju sa neprijatnosti na druge stvari, otkrićemo koliko nam dobrobiti priroda pruža.

Veći je napor opirati se, nego prepustiti se!  Prihvatanje, a ne borba! 
Suočavanje i kretanje kroz nelagodnosti u prirodi otvara vrata prevazilaženju i u drugim oblastima života.

 Kada se prepustimo sadašnjem trenutku, uviđamo da pretnje i strahovi koje smo unapred kreirali u svojoj glavi i nisu baš realni. Ako vidimo na primer zmiju ili pauka blizu nas, umesto da vrištimo i bežimo udahnimo duboko i  shvatimo da to stvorenje samo živi svoj život, i da mu nije jedina svrha na ovoj zemlji da nas ubije. Sadašnji trenutak doneće nam svesnost da pažljivo nastavimo da hodamo dalje i nastavimo sa svojim aktivnostima. 

Kada na taj način uspemo da prevaziđemo ta mala stvorenja, zamislite onda mogućnosti u svom životu gde bismo to znanje mogli primeniti! 

Na kraju verujemo sebi da znamo da se možemo nositi sa bilo čime na našem putu. Sve što je potrebno da koegzistiramo sa prirodom i da živimo svoj život bez straha je već unutar nas, samo trebamo koristiti te alate koje nam priroda i joga daju kako bi do te snage došli.

Comments